Türkiye’nin suyunu takip etmenin artık bir yolu var Finish Su Endeksi Suyun değerini herkesin bilmesi için TSKB ile dünyada bir ilki gerçekleştirdik.
“Barajlarımız dolu mu” ya da “tasarruf yapıyor muyuz” gibi soruların cevabını artık
tek bir değerden takip edebileceğiz: Karşınızda Finish Su Endeksi
SUYUMUZU KORUMAYA SENİ DE DAVET EDİYORUZ SEN DE SÖZ VER!
BU NEDİR?
Birim
Alış Satış Puan
FSE
Arşiv
DETAYLI GRAFİK VE BİLGİ
Haftalık - Aylık - Yıllık
Haftalık - Aylık - Yıllık
Büyükşehirlerin Baraj Doluluk Oranları
İSTANBUL
%22,72 Doluluk
ANKARA
%38,21 Doluluk
İZMİR
%27,3 Doluluk
BURSA
%57,55 Doluluk
ADANA
%72,09 Doluluk
GAZİANTEP
%18,7 Doluluk

Finish Su Endeksi Nedir?

Finish Su Endeksi, Türkiye’de kullanılabilir su miktarını; tarım, hane halkı ve sanayi su tüketimlerini dikkate alarak hazırlanan bir değerdir.

Finish Su Endeksi’nin yükselmesi su stresinin azaldığını; düşmesi ise su stresinin arttığını gösterir.

Seviyenin, 100’ün altına inmesi “Su Stresi”nin varlığına işaret eder. Endeks, 100 seviyesinin ne kadar altında olursa, su stresi de o kadar yüksektir.

Endeksin 70 seviyesini alması ise “Şiddetli Su Stresi” olduğu anlamına gelir.

Endeksin 100 seviyesinin üzerine çıkması ise “Su Stresi”nin olmadığı anlamına gelir.

TÜRKİYE SU STRES HARİTASI
22 Mart Dünya Su Günü’nde TV kanallarında, bir ilki gerçekleştiriyoruz. Hava durumu yayınlarında “Su Stresi Haritası” üzerinden Türkiye’nin suyunu gündeme alıyoruz.

Su stresi seviyesi, ülkemizin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını hane içi, sanayi ve tarım alanlarındaki su tüketimine oranlanmansıyla hesaplanır.

World Rescue Institute’un 2040 yılına dair oluşturduğu su stresi haritasına baktığımızda su stresi seviyemizin arttığını görüyoruz.

Su kullanım alışkanlıklarımızı bugün olduğu gibi değiştirmeden devam ettirirsek, küresel iklim krizinin de artan etkisiyle ciddi bir su kriziyle karşılaşmamız söz konusu.
Düşük
(<10%)
Düşük ila orta
(10-20%)
Orta ila orta
(20-40%)
Yüksek
(40-80%)
Son derece yüksek
(>80%)
Bölgeler
Marmara Denizinin güneyinden Akdeniz bölgesine kadar bir bölümde %40 ila %80 arasında yer alan bir oranla görece daha iyi gözükse de Yüksek Su Stresi altında kuraklıkla karşılaşacak.

Doğu Marmara’dan Güney Anadolu’ya kadar olan bölümde ülkemizin %80’in üstünde bir tüketimle kuraklaşacağı gerçeğiyle yüzleşiyoruz.

Aynı şekilde Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri yüzde 80’e varan bir oranda kuraklıkla karşı karşıya kalacağımız gözüküyor.

Ülkemizin kuraklık ile karşılaşmayacak çok az sayıda öngörülen bölgesi Çoruh nehrinin doğusunda kalan Kuzey Doğu Karadeniz.
Merhaba, ben Tuzlu!
Suyu korumak için çıktığım bu yolculuğun hikayesini benden dinlemek ister misin?
HİKAYEYİ OKU